niels_flitsOnze francofiel Niels houdt van wielrennen, kookt de sterren van de hemel en weet alles van Franse wijnen. Hij neemt ons mee in de etappes van de Tour. Dit is zijn eerste Niels-flits...

 

"De Tourkaravaan is alweer zes dagen onderweg. Vandaag trekken de renners vanuit het noordoosten naar de Champagne. De kostelijk lekkere wijnen van J.L. Vergnon komen weliswaar van wijngaarden noordelijk van de aankomstplaats Troyes, toch is het dicht in de buurt. Voor vandaag selecteer ik Brut 'Conversation'. Een Blanc de Blancs van uitsluitend Grand Cru wijngaarden. Een prachtige Champagne met een elegante neus met tonen van boter, biscuit, grapefruit en witte bloesem. Daarna meer toffee en rozijntjes. Na verloop van tijd wordt de neus steeds spannender met exotische geuren van rijpe ananas, passiefruit en gesmolten boter. In de mond zacht en toegankelijk door de dosage, gedragen door verfijnde zuren en mineraliteit en een zeer fijne mousse. Deze Grand Cru Champagne kreeg 92 punten van Wine Spectator en een 9- in De Grote Hamersma 2017.

 

Mijn tip: serveer deze Champagne met een niet al te rijpe Chaource, een kaas uit de streek om de spanning tijdens finale van de etappe 'un petit peu' dragelijker te maken. Met uiteraard een knapperige baguette erbij. Santé!"